VORMING

Twee leden volgen in 2019 de hoofdmoni cursus van VDS in Brussel.  VIer leden volgende de animatorcursus vanAFYA. WIl jij graag een moni cursus volgen maar lukt dit niet omdat het te duur is? Wij schieten je het inschrijvingsgeld voor als je bij ons nadien ook moni wordt. Wat je van de gemeente of het participatiefonds terugkrijgt stort je terug aan Stapje.


Er komt een opleiding 'jongeren coachen' die zelf hun eigen vakantie te organiseren met 190 € per persoon. (budget 220 € - lidgeld 30 € = 190 €).


Volgend jaar vragen we Pat Patfoort voor een vorming: Ik wil/jij wilt niet. Geweldloos omgaan met conflikten.

Jaarlijks is er een vormingsdag.

Vrijdagavond 8 februari 2019

Onthaal in Jeugdherberg de Blauwput, martelarenlaan te Kessel-Lo : 18u  -18u30’

Warm eten en daarna kennis over de vakanties aan mekaar doorgeven. 18u30’-22u


Zaterdag 9 februari 2019

Ontbijt tussen 8u-10u

Voormiddag : 10– 12u45’: brainstorming- en planningsoefening voor de nieuwe vakanties, wat maakt onze vakanties een vakantie + en hoe kunnen we dit inbouwen.

Middag: broodje samen

Namiddag: 13u30’-17u30’ Praktijkoefening  Teamleren io.l.v. Teamdesign, Enkele sprokkels:  Kwinkslag—good fight—safetynet—feedback , Stefan Decuyper  en Melina MertensVorig jaar was op 9 juni 2018 van 8:30  tot 17:15.

Enkele belangrijjke ontdekkingen willen we met jullie delen:


1. Hét nuttigste verjaardagscadeau voor je 18 jarige is : onmiddellijk inschrijven bij een sociaal woonkantoor bv in Herent volkswoningbouw. De wachttijd is immers gemiddeld 5 jaar!  Het inkomen van 3 jaar terug geldt, dat is dus geen probleem. Na 5 jaar is je zoon of dochter 23. Het inkomen van drie jaar terug geldt. Wellicht is je zoon of dochter nog student of had op 20 jaar een startersloon dat in zeker nog aanmerking komt voor een sociale huurwoning!  en ... bingo snel een sociale woning! mooi toch!


2. Ga op zoek naar je kernkwaliteiten. Dat zijn die kwaliteiten die je kentekenen. Zonder die kwaliteit ben je niet wie je nu bent. Iedereen heeft er! Je versterkt ze nog door ze te erkennen en te benoemen.


3. Als je het geluk hebt om iets te erven of te winnen van ongeveer 25.000 € kan je droom om een eigen huis te kopen waar worden. Spaar die centen daarvoor. Je hebt ze nodig om de aankoopkosten van een huis te betalen - Die aankoopkosten bedragen ongeveer 14% van de huisprijs bij  een onderhandse verkoop en 20% bij een openbare verkoop.

4. De deurwaarder of intresten op fakturen moeten betalen is de hel. De kosten lopen snel op. Hoe kan je dit voorkomen of inperken? 

Zit jij ook aan te kijken tegen een veel te hoge schuldenlast? Ligt je toekomst zwaar onder vuur door de schulden die je in het verleden hebt opgebouwd en die je het quasi onmogelijk maken om een normaal leven te leiden? MyTrustO wil je helpen. Zij gaan samen met jou aan de slag door op tijd in te grijpen als je je rekeningen niet meer kan betalen. Zo kan je gigantische kosten van incassokantoren en deurwaarders vermijden. MyTrustO stelt samen met jou een uitgebreid en objectief financieel document op en helpt je om een realistisch afbetalingsplan te maken voor al je schuldeisers. Door dit zelf in handen te nemen gaat je budget niet meer op aan oplopende incasso- en gerechtskosten en krijg je weer zuurstof om te leven. Je schuldeisers weten bovendien dat je in betrouwbare handen bent en dat het ooit weer goed komt.

Ook schuldeisers kunnen bij MyTrustO terecht: steeds meer bedrijven en organisaties kampen met onbetaalde facturen en kunnen via MyTrustO op een ethisch verantwoorde manier en in overleg met de schuldenaar, hun vorderingen veilig stellen.

Goed voor beide partijen dus: geen onnodige kosten meer en geen onoverzichtelijke schuldenberg die aangroeit en leidt tot nog meer armoede. Geen onnodige stress meer of slapeloze nachten of angst voor de deurbel.

Een telefonische afspraak met MyTrustO kan je in alle vertrouwen maken op 03/2201200.

Op de studiedag van Stapje in de wereld, op 9 juni, waren we best onder de indruk van de uitleg van gerechtsdeurwaarder Patrick Van Buggenhout die de werkwijze en hulp van MyTrustO kwam uitleggen. MyTrustO is een neutrale dienstverlening, gebaseerd op een nieuwe filosofie en ontworpen vanuit de gerechtsdeurwaarderspraktijk. MyTrustO is open en toegankelijk voor iedereen. Het werd genomineerd voor de Federale Prijs Armoedebestrijding. www.mytrusto.be

Alle vrijwilligers en deelnemers van vzw Stapje in de wereld zijn welkom. Men zegge het voort aan geïnteresseerden. Je schrijft in via een e-mail aan anna@stapjeindewereld.be

Kostprijs:   De vormingsdag zelf is gratis.

         Voor drank, soep en de broodjes vragen we een eerlijke vrije bijdrage.

Wie een bijdrage wil in de kosten voor de babysit kan deze op voorhand aanvragen bij anna@stapjeindewereld.be

dit was de vorming in 2018

vanaf 8:30

onthaal


9:00 - 11:00

Langs 3 invalshoeken tonen we 'Waar we mensen in kunnen stimuleren om naar zichzelf positief te kijken'. Het gaat over ‘groeien in zelfvertrouwen’ of ‘een positief stapje naar jezelf’. We laten de deelnemers aan de sessie het eerst zelf ervaren om dan nadien deze invalshoek te gebruiken bij de deelnemers.

Walter Debroyer

15'

pauze


11:15-12:30

hoe organiseer je een vakantie

Klaartje Orije

45'

broodjes en soep


13:15-14:30

Problemen om al je rekeningen op tijd te betalen? Krijg je  aanmaningen van een incassokantoor of gerechtsdeurwaarder?

Word je gedagvaard of ligt er beslag op je meubelen of loon? Stijgen je schulden door bijkomende gerechtskosten en geraak je geen stap vooruit?

De dienstverlening MyTrustO helpt je graag! Je staat er niet meer alleen voor.


Patrick Van Buggenhout TTP Officer- My TrustO

15'

pauze


14:45-16:15

met vervangingsinkomen of een klein inkomen: een eigen huis: droom of werkelijkheid?

Anja Schoeters van Volkswoningbouw en Anna Missinne

16:15-17:15

toespraak mevrouw Arlette Caes, schepen van woonbeleid Herent en aansluitend receptie

Arlette Caes

Programma